СГП ще протестира присъдите по делото „Инвестбанк”

20 Април 2016 г.

Софийска градска прокуратура ще внесе протест в Софийския апелативен съд (САП) срещу присъдите на Петър Маринов и Владимир Владимиров по делото за длъжностно присвояване на сумата от над 5 млн. лв. от сметки на клиенти в  „Инвестбанк”.

Софийска градска прокуратура ще внесе протест в Софийския апелативен съд (САП) срещу присъдите на Петър Маринов и Владимир Владимиров по делото за длъжностно присвояване на сумата от над 5 млн. лв. от сметки на клиенти в  „Инвестбанк”. На 19.04.2016 г. Софийски градски съд осъди Маринов, който е бивш главен счетоводител на банката,  на 5 години „лишаване от свобода”, като съдът определи първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието в затвор от открит тип. Освен това той трябва да плати и обезщетение от над 5 млн. лв.

СГС осъди Владимир Владимиров, който е бивш изпълнителен директор на „Инвестбанк”, на 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок.

През март 2014 г. СГП повдигна две обвинения на Петър Маринов и Владимир Владимиров. На Маринов обвинението е за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, като наказанието за това престъпление е „лишаване от свобода” от 10 до 20 г.  (престъпление по чл. 203, ал.1 във вр. с чл. 202 ал.1, т.1 във вр. с чл. 201, пр.1, във вр. с чл. 26 ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 във вр. с ал.1 от НК.)

На заседанието на СГС във вторник, прокурор при СГП поиска на Маринов да бъде наложено наказание „лишаване от свобода” от 19 г.

Владимиров пък бе привлечен като обвиняем за присвояване на чужди средства, които в качеството си на длъжностно лице – изпълнителен директор на банката, е трябвало да ги пази и управлява (престъпление по чл. 203, ал.1 във вр. с чл. 201, пр.1, във вр. с чл. 20 ал.2 във вр. с ал.1 от НК.)

За Владимиров СГП поиска присъда от 10 г.