На съд за незаконно присвояване на фургони, предоставени след наводненията в Ихтиман

18 Април 2016 г.

Районна прокуратура – Ихтиман внесе в съда обвинителни актове срещу С.И.К. и Г.Г.Д. за противозаконно присвояване на чужда вещ - престъпление по чл. 206, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Районна прокуратура – Ихтиман внесе в съда обвинителни актове срещу С.И.К. и Г.Г.Д. за противозаконно присвояване на чужда вещ - престъпление по чл. 206, ал. 1 от Наказателния кодекс.

През лятото на 2005 г., след наводненията в гр. Ихтиман, много от жилищата на хора от града били повредени, а други били напълно разрушени от придошлите води. Десетки семейства останали без подслон. Сред тях били и тези на обвиняемите. За да бъдат задоволени своевременно жилищните нужди на бедстващото население в района на гр. Ихтиман, посредством договор за заем за послужване, Държавна агенция „Гражданска защита” предоставила 23 броя фургони на Община Ихтиман. Фургоните били с различни размери, като два от тези фургони били предоставени на обвиняемите С.И.К. и Г.Г.Д. срещу декларации. Те били уведомени, че получените от Община Ихтиман фургони ще използват за живеене до построяване на собствени жилища, но за срок не по дълъг от 12 месеца от получаването им. Запознати са били, че трябва да ги използват с грижата на добър стопанин и че ще трябва да ги предадат на Общината във вид, в който са ги получили, независимо дали в този срок ще построят собствени жилища.

Тъй като в определеният 12 месечен срок, хората пострадали от наводненията, не успели да възстановят или да построят свои жилища, се наложило до 2011 г. да бъдат сключвани няколко допълнителни споразумения по основния договор за заем за послужване.

След промените в структурите на МВР през 2010 г. Държавна агенция „Гражданска защита” преминала в структурата на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР, в чиито актив били включени и въпросните фургони. Със Заповед на Министъра на вътрешните работи фургоните били предоставени безвъзмездно за временно ползване на Община Ихтиман за срок до 23.05.2014 г. В тази насока било подписано още едно допълнително споразумение към договора за заем за послужване.

През февруари 2015г. в резултат на годишна инвентаризация и след проверка на място била установена липсата на пет фургона, предоставени през 2005 г. на различни граждани, като два от тях били фургоните, предадени за ползване на обвиняемите С.И.К. и Г.Г.Д.

В хода на разследването било изяснено, че след като получили фургоните през 2005 г., обвиняемите заживели в тях, а през лятото на 2014 г. са ги продали на непознат мъж срещу сумата от 500 лева.

Видно от заключението на назначената по досъдебното производство оценителна експертиза, стойността на инкриминираната вещ - фургон с размери 4/2,35, възлиза на 2 280.00 лв.

В процеса на разследването били събрани достатъчно доказателства за извършено от обвиняемите престъпление по чл. 206, ал. 1 от НК.

Очаква се Районният съд в града да насрочи първото заседание по делото.