СГП предаде на съд мъж за убийството, заради имотен спор

12 Април 2016 г.

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Н. Николов (79 г.) за предумишлено убийство на друг мъж в столицата през лятото на миналата година (чл. 116, ал. 1, т. 9, вр. чл. 115 от НК).

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Н. Николов (79 г.) за предумишлено убийство на друг мъж в столицата през лятото на миналата година (чл. 116, ал. 1, т. 9, вр. чл. 115 от НК).

Обвиняемият Николов от няколко години имал спор с жертвата за имот, намиращ се в гр. Банкя. Заради това на 20.07.2015 г. Николов взел решение да ликвидира физически мъжа, като за целта взел личното си оръжие и отишъл на безлюдно място, където произвел няколко изстрела да провери дали пистолетът му е изправен. После го прибрал в чантата си и отишъл на работното място на пострадалия – офис на ул. Александър Жендов” в София.

Около 16.00 ч. същият ден влязъл в сградата, качил се в офиса на пострадалия, който по това време бил с колеги и разговарял с тях. Николов казал, че трябва да се види насаме с жертвата си и двамата души, които били в стаята, излезли. Николов и пострадалият останали насаме, изведнъж обвиняемият бръкнал в чантата си и извадил пистолет. После произвел два изстрела в областта на гръдния кош на другия мъж. Така му причинил две огнестрелни рани.  

В този момент по коридора близо до офиса минавала свидетелка, която чула изстрелите и видяла как простреляният успял да избута нападателя си. В следващият момент и двамата се свлекли на пода, а в стаята влезли още двама свидетели. Държейки се за гърдите, мъжът промълвил „Защо ме уби, бе човек?”. Един от свидетелите се навел да му помогне, а друг видял, че Николов все още държи пистолета си. Хванал китката му и успял да я затисне, а после и да изтръгне оръжието от ръката му. Малко след това простреляният мъж починал от раните си.

Изготвената съдебно-медицинска експертиза показва, че причина за смъртта му е несъвместима с живота остра кръвозагуба, вследствие на двете огнестрелни наранявания, със засягания на белите дробове и гръдната аорта.

Никола Николов е с мярка за неотклонение „Домашен арест”, постановена от съда на 28.07.2015 г.

Предстои насрочване на делото в СГС.