Окръжната прокуратура в Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу двама мъже за побой с причиняване на смърт

7 Април 2016 г.

Окръжна прокуратура – Благоевград изправи пред съда В. Р. Д. (на 22 години) и Ф. С. Ф. (на 21 години), двамата от с. Сатовча, обл. Благоевград, за причиняване по непрадпазливост смъртта на Б. Р. Б. от гр. Монтана - престъпление по чл. 124, ал. 1, пр. 1 вр. чл. 128, ал. 2, пр. посл. вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

Окръжна прокуратура – Благоевград изправи пред съда В. Р. Д. (на 22 години) и Ф. С. Ф. (на 21 години), двамата от с. Сатовча, обл. Благоевград, за причиняване по непрадпазливост смъртта на Б. Р. Б. от гр. Монтана - престъпление по чл. 124, ал. 1, пр. 1 вр. чл. 128, ал. 2, пр. посл. вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

На 03.01.2014 г. пострадалият Б. Р. Б., който работел в „М.М.И.“ ЕООД, пристигнал в гр. Гоце Делчев със служебна задача. След края на работния ден, заедно с други колеги, той се настанил в хотел в града, където около 21 ч. са събрали на вечеря в ресторанта. Към 1 часа през нощта на 04.01.2014 г. пострадалият с няколко от колегите отишли на дискотека “Dope“, където употребили алкохол. В същата дискотека били и обвиняемите Ф. С. Ф. и В. Р. Д. с техни приятели, с които пострадалият се е запознал по-късно и всички заедно продължили да се веселят и да употребяват алкохол. По-късно охранителите на дискотеката им наредили да напуснат заведението, тъй като забелязали, че между мъжете в компанията се предава цигара и усетили мирис на „марихуана“. Младите мъже се ядосали за напускането на дискотеката, като обвинили за това пострадалия Б.Р. Б., който им дал въпросната цигара.

Навън обвиняемите започнали да бутат и да удрят шамари на пострадалия, след което му нанесли няколко последователни удари с юмруци и метален бокс в главата. Вследствие на силните удари Б. Р. Б. паднал на земята, а обвиняемите продължили да му нанасят удари с ритници.

Свидетелите на побоя пред заведението се обадили на спешния телефон 112 и съобщили за случилото се. На място пристигнал полицейски екип и екип на ФСМП – гр. Гоце Делчев. Пострадалият бил приет в болницата в града, а по-късно транспортиран до „Токуда Болница“ в София, където на следващия ден била извършена черепно-мозъчна операция. Въпреки проведеното интензивно лечение и оперативна интервенция Б. Р. Б. починал.

Според заключението от извършената по делото медицинска експертиза, причината за смъртта на Б. Б. е тежка черепно-мозъчна травма, довела до увреждане на главния мозък и мозъчна смърт. Установените травматични увреждания се дължат на действието на твърди предмети.

Тежката телесна повреда била причинена от двамата обвиняеми, в съучастие помежду им като съизвършители и при общност на умисъла. Всеки един от тях е нанесъл силни удари в областта на жизнено важен орган – главата, като са съзнавали , че пострадалият е повлиян от алкохола, поради което е нарушено равновесието и координацията в движенията му и е неизбежно падането върху твърдата настилка на паркинга. Обвиняемите са съзнавали, че всеки един от тях с действията си причинява телесна повреда и са целели настъпването на този резултат.

Предстои насрочване на съдебно заседание по делото от Окръжен съд – Благоевград.