Поредно заседание в Софийски апелативен съд по делото за смъртта на четиригодишната Гери

31 Март 2016 г.

Днес, 31.03.2016г., в Софийски апелативен съд се проведе заседание по делото срещу д-р Маджунов, д-р Рангачев, д-р Табаков и д-р Станчева за причиняването на смъртта на четиригодишната Гергана Илиева.

Днес, 31.03.2016г., в Софийски апелативен съд се проведе заседание по делото срещу д-р Маджунов, д-р Рангачев, д-р Табаков и д-р Станчева за причиняването на смъртта на четиригодишната Гергана Илиева.

По внесения от Софийска градска прокуратура обвинителен акт, с присъда от 24.11.2014г., Софийски градски съд призна подсъдимите Маджунов, Рангачев, Станчева за виновни за извършено от тях престъпление по чл. 123, ал.1 от НК.

В днешното съдебно заседание бе прието заключението на изготвената Комисионна съдебно медицинска експертиза. Според вещите лица освен, че не е определена каква е кръвната група на детето, в медицинската документация липсват и данни  за теглото му. Това според експертите е груба грешка.

Заключението на приетата експертиза е, че смъртта на Гергана Илиева е в пряка причинно –следствена връзка с настъпилото кървене от увреждане на артериални съдове при извършената на 08.12.2010 г. от д-р Маджунов операция за отстраняване на сливиците на детето.

Припомняме, че на следващия ден след извършената оперативна интервенция детето е било прегледано от д-р Маджунов. На 15.12.2010 г. Гергана е била приета в ИСУЛ във връзка с повръщане на кръв и изписана на следващия ден с разрешението на д-р Маджунов. На 23.12.2010 г. детето отново повърнало кръв, поради което била прегледана в спешен кабинет в същата болница от подсъдимата Станчева. Въпреки тежкото му състояние – бледо и анемично, то не било прието и хоспитализирано, а насочено за изследвания и консултации. След посещение на няколко отделения, включително и на онкохематологичен кабинет, намиращ се на голямо разстояние от спешния, надвечер детето е настанено в детското отделение на ИСУЛ в изключително тежко състояние. Около 20.30 ч. Гергана започнала да повръща обилно кръв и да колабира. Пристигналия по спешност доц. М. предприел оперативна намеса за ревизия на оперативната рана. Назначени били изследвания и обсъдена възможността за кръвопреливане, което обаче било невъзможно поради неопределяне на кръвната група. Въпреки положените усилия Гергана Илиева починала.

Заключението на експертите е, че вследствие на кървенето сърцето на Гери е спряло, поради настъпил хеморагичен шок.

В днешното съдебно заседание защитникът на подс. Маджунов направи искане за прекратяване на производството с оглед факта, че на д-р Маджунов вече е било наложено административно наказание за нарушаване на правилата за добра медицинска практика и  на медицинските стандарти, позовавайки се на новото ТР №3/2015г. на ВКС.

Новото заседание по делото е насрочено за 15.04.2016 г.