Софийска градска прокуратура води разследване за стрелбата срещу спецполицаи

29 Март 2016 г.

Стрелецът е настанен за лечение.

Софийска градска прокуратура разследва инцидента в жилище в ж.к. „Стрелбище“ в столицата, при който Петър Коджейков се бе барикадирал въоръжен в дома си и произведе изстрели срещу полицейски органи. При започналата операция по обезвреждането и извеждането му от жилището, той е произвел три изстрела срещу спецполицаите. Единият от изстрелите е попаднал в каската на служител на СОБТ-МВР, а други изстрели - в противокуршумния щит на друг служител.

Разследването се води за опит за убийство на служители на СОБТ – МВР, при изпълнение на службата им – престъпление по чл. 116 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 18 от НК.

Полицейската операция приключи успешно в неделя – 27.03.2016 г., като Коджейков бе задържан за 24 часа по реда на ЗМВР и му е оказана своевременна медицинска помощ, като са му били поставени успокоителни. Той е под постоянно наблюдение и му е назначена съдебно-психиатрична експертиза, която трябва да установи какво е психичното състояние на мъжа. 

Събрани са данни за това, че Коджейков страда от психично заболяване, което изключва вменяемостта, като ако такова заболяване е налице, това ще бъде пречка за привличането му като обвиняем.

Със съдействието на прокуратурата, той е настанен в психиатрично заведение, където ще остане за лечение и за изготвяне на заключението на назначената от СГП съдебно - психиатрична експертиза.