СГП предаде на съд мъж, опитал се да убие с нож две жени

8 Февруари 2016 г.

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Борис Йорданов за това, че се опитал да умъртви две жени в столичния квартал „Христо Ботев”. (чл. 116 ал.1 т. 4 вр. чл.15 вр. чл. 18 ал.1 от НК).

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Борис Йорданов за това, че се опитал да умъртви две жени в столичния квартал „Христо Ботев”. (чл. 116 ал.1 т. 4 вр. чл.15 вр. чл. 18 ал.1 от НК).

През лятото на 2015 г. двете жени, които са майка и дъщеря, живеели в помещение, пригодено за жилище, като с тях били и още две деца на по-възрастната. На 25.07. м. г. вечерта обвиняемият отишъл в къщата, за да разговаря с по-младата жена за отношенията им, тъй като преди няколко дни тя му била заявила, че прекратява връзката им. След като отишъл в жилището, Йорданов настоял пред приятелката си да останат заедно, а тя му отговорила, че й трябва време да помисли. Той обаче не харесал отношението й към него и останал с впечатление, че жената се държи лошо с него, тъй като „има връзка с друг мъж”.

Малко по-късно обвиняемият излязъл и отишъл до близкия магазин. После се върнал, отново разговарял с пострадалите и решил да остане да пренощува при тях. Двете жени легнали на едно легло, а Йорданов започнал да ходи из помещенията. В един момент съзрял върху шкаф близо до входа на жилището оставен нож.

Взел ножа и се върнал отново в стаята, където видял, че двете жени спят на едно от леглата. Седнал в края на леглото и започнал да ги наблюдава. След малко станал и започнал да крещи, при което по-възрастната жена се събудила, а Йорданов започнал да й нанася удари с ръце по главата и тялото й. След това пък се насочил към по-младата жена и вече с ножа нанесъл и на нея удари по тялото.

Двете жени започнали да крещят, а обвиняемият им заповядал да млъкнат. След като нанесъл множество удара по тялото на пострадалите, той захвърлил ножа на около 2 м от входната врата и избягал от жилището. По-късно се обадил в полицията и съобщил къде се намира. Скоро бил задържан.

Пострадалите жени били откарани в болница, където им била оказана своевременна и адекватна високоспециализирана спешна хирургична намеса.

С оглед на броя, интензитета, мястото на нанасяне на ударите, както и средството, с което са нанесени те, безспорно сочи, че обвиняемият Йорданов е искал да причини смърт на двете жени, пише в обвинителния акт на прокурор при СГП.  Деянието е осъществено с пряк умисъл – обвиняемият е осъзнавал обществено-опасният му характер, както и обществено-опасните последици и е искал тяхното настъпване.

Йорданов е с постоянна мярка „Задържане под стража”.

Предстои насрочване на делото в СГС.