СГП даде на съд мъж за отвличане на италиански гражданин

27 Януари 2016 г.

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Петър Кайшанов за отвличане на италиански гражданин, като в деянието участвали още четирима души (престъпление по чл. 142, ал.2, т. 2, вр. ал. 1 от НК).

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Петър Кайшанов за отвличане на италиански гражданин, като в деянието участвали още четирима души (престъпление по чл. 142, ал.2, т. 2, вр. ал. 1 от НК).

Италианецът и жена от София имали конфликт заради неуредени финансови отношения. Обвиняемият Кайшанов пък работел като охранител на жената, но без трудов договор. В началото на юли 2014 г. жената се обадила по мобилния телефон на пострадалия. Започнала да го заплашва, като настоявала да й даде определена сума пари, която според нея й дължал.

 На 09.07.2014 г. италианецът пътувал в таксиметров автомобил заедно със свои познати в посока кв. „Мусагеница”, гр. София. Когато стигнали до мястото, където трябвало да слязат, пострадалият забелязал, че в близост до таксито, се намира и друг автомобил. В него били обвиняемият Кайшанов и още четирима души. Пострадалият разпознал жената, която искала от него пари и Кайшанов. По тази причина се върнал в таксиметровия автомобил, и  казал на шофьора бързо да тръгва.

Започнало преследване с колите. Малко по-късно около 20.20 ч. автомобилът на Кайшанов препречил пътя на таксито, което било принудено да спре. Обвиняемият и неговите съучастници издърпали пострадалия от колата, в която се намирал и го напъхали в своя автомобил. Действията им били съпътствани със заплахи и закани. Пострадалият бил закаран в гараж в столичния кв. „Симеоново”. Там бил накаран да застане на колене и да сложи ръце зад врата си. След това Кайшанов опрял в лявото му слепоочие газов картачен пистолет. Казал, че ако не изпълнява всичко, което му нареди, ще го убие.

Впоследствие отвлеченият бил принуден да напише разписки на български и италиански език, че е взел на заем от горепосочената жена сумата от 18 000 лв.,която трябвало да върне до 09.07.2014 г., тоест на датата, когато е отвлечен. След това пострадалият бил отново качен насила в автомобил и закаран в апартамент в кв. „Княжево”. Там отново бил заплашван.

На следващият ден – 10.07.2014 г. от „Княжево” италианецът бил закаран в имот на ул. „Любен Каравелов”, където по-късно полиция го освободила. Кайшанов и четиримата му съучастници били задържани. За тези четири лица, които са неосъждани, наказателното производство е приключило със споразумение, одобрено протоколно с определение на СГС от 02.12.2015 г. На всеки един от тях е  наложено наказание лишаване от свобода за срок от 3 години, изпълнението на което е било отложен с пет годишен изпитателен срок.

Предстои насрочване на делото в СГС.