СГП постигна доживотна присъда за убийство, извършено от рецидивист

19 Януари 2016 г.

На 18.01.2016 г., по внесен от Софийска градска прокуратура обвинителен акт, Софийски градски съд осъди Марио Пеев на доживотен затвор за убийство на мъж. На Пеев е повдигнато обвинение по чл. 116 ал. 1 т. 6, пр. 2 и пр. 3, т. 12, пр. 1 и пр.2, вр. чл. 115, вр. чл. 29, ал. 1, б. „Б” от НК.

На 18.01.2016 г., по внесен от Софийска градска прокуратура обвинителен акт, Софийски градски съд осъди Марио Пеев на доживотен затвор за убийство на мъж. На Пеев е повдигнато обвинение по чл. 116 ал. 1 т. 6, пр. 2 и пр. 3, т. 12, пр. 1 и пр.2, вр. чл. 115, вр. чл. 29, ал. 1, б. „Б” от НК.

През 2008 г. срещу Марио Пеев започнало наказателно дело за друго убийство, което извършил през 2006 г. Преди делото да приключи в СГС, през месец април 2010 г., той решил да се укрие и да избяга в друга държава. За целта платил на свой познат сумата от 40 000 евро, за да му съдейства при издаването на фалшива лична карта.

Междувременно Пеев се договорил и с втори свой познат (пострадалият по настоящото дело) да го закара до границата ни с Гърция, като срещу това му обещал да му набави наркотици. Когато всичко било уредено, на 22 април 2010 г., Пеев заедно с пострадалия мъж отишли да вземат фалшивите документи. Когато пристигнали, подсъдимият слязъл от автомобила и оставил там чантата си с 38 000 евро. Пострадалият обаче не го изчакал и избягал от мястото.  

По-късно през деня, въпреки че се укривал, Пеев успял да открие мъжа в столичен квартал, но не намерил парите си, което го вбесило. Нанесъл му побой и го завързал. Вкарал мъжа в автомобила му и го закарал в кв. „Бояна”. Пеев изкарал жертвата си от колата и я принудил да върви по туристическа пътека към местността „Свинарника”. През цялото време подсъдимият крещял, че води мъжа към мястото, където е убил и предишната си жертва. Когато пристигнали, Пеев започнал да удря пострадалия с ръце и крака по цялото тяло. Яростта му постепенно ескалирала.

Взел метален винкел и започнал да удря с всичка сила мъжа по главата и тялото. Така му причинил множество несъвместими с живота наранявания, между които тежка черепно-мозъчна травма и контузия на малкия мозък с разкъсване на кората му. Счупил му ребрата, обезобразил му лицето и му нанесъл множество разкъсно-контузни рани по крайниците.

След като убил жертвата си, Пеев хвърлил тялото в шахта и го затрупал с камъни.

Същият ден с автомобила на убития, Пеев тръгнал към границата с Гърция. В град Петрич се запознал с мъж, който го превел през границата. Срещу това мъжът получил от Пеев колата на убития.

Междувременно свидетел случайно открил тялото на убития и веднага уведомил полицията. Започнало разследване, което установило кой е извършителя на убийството. Пеев бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест. Открит и задържан е в Гърция, след което и приведен в България.

В момента Пеев се намира в затвора на София, където излежава първата си присъда за убийство. Тази присъда влиза в сила в края на 2010 г., а наказанието му е 11 години лишаване от свобода. Пеев е осъждан и за други тежки престъпления между които хулиганство, както и държане на наркотици.