Ученици от Дупница участваха в симулативен процес по обвинение за управление на МПС след употреба на наркотици, организиран от магистрати

14 Юни 2024 г.

Ученици от Дупница участваха в симулативен процес по обвинение за управление на МПС след употреба на наркотици, организиран от магистрати

Наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и глоба в размер на 500 лева определиха ученици от 11-те класове от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Дупница за обвиняем в симулативен процес за управление на МПС след употреба на наркотични вещества и без свидетелство за правоуправление.

Събитието се организира от Районен съд - Дупница и Районна прокуратура - Кюстендил, Териториално отделение – Дупница, в рамките на Образователната програма на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, през учебната 2023/2024 година.

Децата бяха придружени от учителя си по история и цивилизация Маргарита Сапунджиева и подпомагани по време на симулативния процес от ментори - съдия Страхил Гошев от Районен съд - Дупница, районният прокурор Албена Разсолкова и прокурори от Териториално отделение - Дупница.

С ентусиазъм 11-класниците влязоха в ролите на съдии и прокурор, подсъдим и адвокат, на свидетели и лекар от Спешна медицинска помощ, приятелката на подсъдимия и вещо лице – съдебен токсиколог от ВМА – гр. София.

„Някои от децата влизат за първи път в съдебната палата. Приеха с интерес ролите си. Наблюдава се едно положително отношение на учениците към нашата работа. На всички ни е ясно колко са застрашени младите хора от средата, в която живеят и опасностите, която тя крие за тях. Нарочно сме подбрали актуален казус с управление на МПС от лице, което е неправоспособно и употребило наркотици. Надявам се това да повлияе поучително и да обмислят бъдещите си действия“, коментира съдия Страхил Гошев.

Районният прокурор Албена Разсолкова коментира ползите на подобни образователни инициативи. „Учениците ще научат как се дават показания и как едно лице, нарушило закона, ще получи наказание. Ще направят за себе си равносметка. Ние обръщаме тяхното внимание към опасностите и рисковете, като например наркотиците, които са изключително разпространени. Като институции правим каквото можем, но и обществото трябва да се включи. Децата трябва да стоят далеч от наркотиците“, коментира магистратът.

Всички участници в симулативния съдебен процес получиха в подарък екземпляри на Конституцията на Република България, образователни материали и специалната брошура на Районна прокуратура - Кюстендил „Животът е безценен! Не го заменяй за дрога!“