Окръжна прокуратура – Благоевград ръководи разследване за държане на над 12 килограма кокаин, открит в автомобил при рутинна полицейска проверка

13 Юни 2024 г.

Окръжна прокуратура – Благоевград ръководи разследване за държане на над 12 килограма кокаин, открит в автомобил при рутинна полицейска проверка

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. 1 и изр. 2, т. 4, вр. ал. 1, изр. 1, пр. 4, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ от НК.

На 12.06.2024 г. в района на гр. Симитли на главен път Е 79 автопатрул при 02 РУ на МВР гр. Благоевград спрял за проверка лек автомобил, управляван от 53-годишния А.В. При извършена справка в масивите на МВР полицейските служители установили, че лицето е с множество криминални прояви и е осъждано.

Водачът бил съпроводен в полицейското управление за тестване с дрегер за употреба на наркотици. При рутинна проверка служители на ОД на МВР гр. Благоевград установили под задните седалки на МПС изрязан отвор в пода, през който се забелязвали правоъгълни пакети, обвити с прозрачно фолио.

При условията на неотложност е било извършено претърсване на автомобила, при което са били открити 12 пакета, съдържащи бяло прахообразно вещество. При направен полеви наркотест то е реагирало на кокаин. Общото тегло на наркотика е 12 699 грама.

С постановление на наблюдаващия прокурор А.В. е привлечен в качеството на обвиняем за държане на високорисково наркотично вещество в големи размери с цел разпространение. Престъпното деяние е извършено от него при условията на опасен рецидив. Понастоящем той е задържан за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.