Гимназисти и прокурори дискутират правни въпроси на среща в Ботевград

17 Април 2024 г.

Гимназисти и прокурори дискутират правни въпроси на среща в Ботевград

В Деня на българската Конституция и професионалния празник на юриста ученици от Професионална гимназия по техника и мениджмънт „Христо Ботев“ посетиха Районна прокуратура - Ботевград.

Инициативата за среща на гимназистите с магистрати е на преподавателите в учебното заведение. Тя възниква като следствие от множество въпроси, които задават децата, наблюдавайки случващото се в обществения живот. Избират да посетят именно прокуратурата в техния град мотивирани от интереса, свързан с основанията за образуване на наказателно производство, с разследването на престъпленията.

Вече на срещата с прокурорите въпросите на учениците ставаха все повече и по-конкретни – за сроковете и продължителността на делото в съдебна фаза, възможностите за обжалване или протестиране на присъдата, страните и участниците в процеса, последствията от конкретни прояви и неправомерни действия на гражданите, изпълнението на наказанията. Не липсваха въпроси, касаещи престъпленията против транспорта, както и такива против народното здраве.

Гимназистите се интересуваха от мотивацията за избора на професия в областта на юриспруденцията, за обучението в университета, за изпитите на кандидатите за магистрати.

Искрено развълнувани от наученото този ден, учениците благодариха магистрати от Районна прокуратура – Ботевград за отделеното време и им предадоха поздравителен адрес по случай празника на юриста.