Ефективни наказания за шофиране след употреба на алкохол и наркотици по дела на Районна прокуратура - Враца

16 Февруари 2024 г.

Ефективни наказания за шофиране след употреба на алкохол и наркотици по дела на Районна прокуратура - Враца

Районна прокуратура – Враца приключи дела по досъдебни производства за престъпления по транспорта по чл. 343б от НК с наложени ефективни наказания на извършителите.

 

През нощта на 05.12.2022 г. Ц.В. управлявал лек автомобил на път към с. Краводер, област Враца, когато бил спрян за проверка от автопатрул. При направен по надлежния ред тест с техническо средство било установено наличие на 1,08 промила алкохол в издишания от водача въздух.

По случая е било образуваното досъдебно производство. В хода на разследването се изясни, че през м. март 2021 г. Ц.В. е бил осъден за същото деяние.

Привлеченият в качеството на обвиняем се е признал за виновен и е сключил споразумение с Районна прокуратура – Враца. Извършителят на престъпното деяние се е съгласил да му бъде наложено наказание от 1 година „лишаване от свобода“ при строг режим на изтърпяване и глоба в размер на 500 лева.

С определение съдът е одобрил сключеното между страните по делото споразумение, което има последиците на влязла в сила присъда.

 

Ефективно наказание 3 месеца „лишаване от свобода“ и лишаване от право да управлява МПС за срок от 8 месеца е наложено на Б.А.

Той е бил обвинен от Районна прокуратура – Враца за шофиране на лек автомобил след употреба на наркотичното вещество канабис.

Престъплението е било извършено от Б.А. на 24.08.2023 г. в района на разклона за с. Паволче, област Враца.