Гръцки гражданин е привлечен в качеството на обвиняем за шофиране след употреба на наркотично вещество и незаконно държане на марихуана, оръжия и боеприпаси

21 Ноември 2023 г.

Гръцки гражданин е привлечен в качеството на обвиняем за шофиране след употреба на наркотично вещество и незаконно държане на марихуана, оръжия и боеприпаси

Днес, 21.11.2023 г., Районна прокуратура – Благоевград привлече в качеството на обвиняем гражданина на Гърция Й.К. (на 64 години) по досъдебно производство за извършени три престъпления – управление на МПС след употреба на наркотични вещества, незаконно държане на високорисково наркотично вещество, огнестрелни оръжия и боеприпаси.

В хода на разследването е установено, че на 13.11.2023 г. Й.К. шофирал лек автомобил, м. „Ауди“, по ул. „Трети март“ в гр. Благоевград и в посока на движение от с. Дъбрава към гр. Благоевград. При тестване на водача с техническо средство била констатирана концентрация на марихуана/канабис в кръвта му.

Същия ден е било извършено претърсване и изземване в триетажна къща в с. Дъбрава, община Благоевград. В различни помещения на жилището е било открито наркотично вещество - коноп (марихуана), със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол, разпределено в няколко обекта.

В имота са били намерени огнестрелни оръжия – четири гладкостенни пушки, въздушна пушка, и голямо количество боеприпаси. Обвиняемият Й.К. нямал надлежно разрешение за тяхното държане, издадено съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Непосредствено след предявяване на материалите за привличане към наказателна отговорност обвиняемият Й.К. е транспортиран до болнично заведение за оказване на медицинска помощ с оглед влошеното му здравословно състояние.