Апелативна прокуратура-София протестира оправдателната присъда на Мария Мургина

11 Декември 2015 г.

На 10.12.2015г. Софийски апелативен съд оправда подсъдимата Мария Мургина по повдигнатото й обвинение по чл. 143, ал.3, пр.10 вр. ал.1, пр.1 от НК.

На 10.12.2015г. Софийски апелативен съд оправда подсъдимата Мария Мургина по повдигнатото й обвинение по чл. 143, ал.3, пр.10 вр. ал.1, пр.1 от НК.

За трети път апелативният съд отменя присъдата на Софийски градски съд. По НОХД№2095/2010г. на СГП подс. Мургина е призната за виновна по посочения текст от Наказателния кодекс, като й е определено наказание „лишаване от свобода“ в размер на три години.

Софийска апелативна прокуратура подаде касационен протест, тъй като счита, че са събрани достатъчно писмени и гласни доказателства в подкрепа на обвинението. От материалите по делото се установява , че подс. Мария Мургина като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите е принудила служител на НАП да подаде молба за напускане, въпреки изразеното несъгласие от негова страна, като я е заплашила с дисциплинарно уволнение. Вследствие на оказания натиск, след определен период от време е подадена молба от служителя за прекратяване на трудовото правоотношение. Поради това Софийска апелативна прокуратура счита, че подс. Мургина е извършила престъплението, за което е привлечена към наказателна отговорност, а Софийски апелативен съд неправилно е отменил осъдителната присъда на Софийски градски съд.

Въззивната присъда е трета поред, поради което на основание чл. 354, ал.5 от НПК Върховният касационен съд следва да реши делото по същество.