Турски гражданин е задържан под стража за трафик на мигранти по обвинение на Районна прокуратура-Костинброд

10 Март 2023 г.

Районна прокуратура - Костинброд, Териториално отделение - Сливница, води досъдебно производство срещу турски гражданин за подпомагане на нелегални мигранти да преминат в страната – престъпление по чл.281, ал.2, т.1 и т.5 вр. ал.1 от НК.

На 01.03.2023 г., около 02.30 ч., в землището на гр. Сливница, на 30-ти километър от Автомагистрала „Европа", е спрян за проверка товарен автомобил „Мерцедес“ с турска регистрация. В ремаркето на камиона са открити 26 афганистански граждани, преминали незаконно в страната.

Шофьорът на товарния автомобил К.С. - турски гражданин, е задържан за 24 ч. по Закона за МВР. С постановление на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура-Костинброд - ТО-Сливница, е привлечен към наказателна отговорност за трафик на нелегални мигранти с цел да набави са себе си или за другиго имотна облага и е задържан за срок до 72 часа.

По внесено искане на прокуратурата, на основание чл. 64, ал. 1 от НПК, Районен съд – Сливница е определил най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража" за обвиняемия К.С.