Районна прокуратура – Видин привлече към наказателна отговорност и задържа четирима трафиканти на мигранти

20 Февруари 2023 г.

Районна прокуратура – Видин привлече към наказателна отговорност и задържа четирима трафиканти на мигранти

Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 3, и т. 5, вр. ал. 1 от НК.

Около 05,00 ч. на 19.02.2023 г. в гр. Димово, област Видин, на 30 км от граничната зона, при проверка от служители на Главна дирекция "Гранична полиция" били установени 24 лица от Афганистан, незаконно преминаващи в страната. Мигрантите били транспортирани с товарен автомобил, м. „Пежо“, и подсигурени с две пилотни коли.

Самоличността на трафикантите е установена. Те са български граждани – А.М. (на 40 години), Д.М. (на 46 години), З.Г. (на 32 години) и Н.Ц. (на 42 години).

Престъпното деяние е извършено по начин опасен за живота на мигрантите - товарният бус не е предназначен за превоз на хора. В хода на разследването са събрани доказателства, че автомобилът е собственост на търговско дружество.

С постановление на Районна прокуратура – Видин четирима трафиканти са привлечени в качеството на обвиняеми и са задържани за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено в съда искане за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.