Осъдителна присъда за подсъдими, обвинени от Районна прокуратура – Благоевград за побой

17 Февруари 2023 г.

Осъдителна присъда за подсъдими, обвинени от Районна прокуратура – Благоевград за побой

Съдът постанови осъдителна присъда по дело на Районна прокуратура - Благоевград за причиняване на телесна повреда с подсъдимите А.И., Р.И. и Д.И.

Пострадалият И.Д. депозирал жалба в полицейско управление в гр. Благоевград във връзка с причинени материални щети по автомобила му от страна на Р.И. Това станало повод за влошаване на отношенията помежду им.

В ранните часове на 14.06.2019 г. Р.И. се обадил на И.Д по телефона. Бил ядосан от случилото се, обиждал го. Предложил да се видят в района на учебния корпус на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Около 06,20 ч. двамата се срещнали на уговореното място. Там между тях възникнал словесен спор, свързан с неуредените финансови отношения.

Обвиняемият Р.И. блъснал опонента си, който паднал. Пострадалият успял да напусне местопроизшествието, но бил проследен. Не след дълго бил пресрещнат и нападнат от брата на обвиняемия – А.И., и баща му – Д.И.

Тримата му нанесли удари с юмруци, крака и с гумена палка в областта на главата и тялото.

Свидетели на побоя подали сигнал на телефон за спешни случаи 112. На място пристигнали полицейски служители и медицински екип, който транспортирал И.Д. до болнично заведение.

От извършената съдебномедицинска експертиза е видно, че на пострадалия е била причинена средна телесна повреда.

Събраните в хода на съдебното следствие доказателства установяват виновността на подсъдимите А.И., Р.И. и Д.И.

Подсъдимият Д.И., който е с обремененото съдебно минало, е осъден на „лишаване от свобода“ за срок от 5 години и 6 месеца при строг режим на изтърпяване. На Р.И. е наложено наказание от 1 година „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок. Техният съучастник в извършването на престъпното деяние - А.И., е осъден на 8 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок.

По делото са защитени и правата на пострадалия, с оглед уважаване на предявен граждански иск за причинени имуществени вреди.

Присъдата на Районен съд - Благоевград може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения срок.