Окръжна прокуратура - Монтана предаде на съд обвиняем за ПТП със загинал велосипедист

9 Февруари 2023 г.

Окръжна прокуратура  - Монтана предаде на съд обвиняем за ПТП със загинал велосипедист

Окръжна прокуратура – Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт по дело за престъпление по транспорта със загинал велосипедист - по чл. 343, ал. 1, б. „в”, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

В хода на разследването по досъдебното производство в качеството на обвиняем е привлечен К.К. от с. Челюстница, област Монтана.

Мъжът е правоспособен водач на МПС.

На 27.06.2022 г. обвиняемият пътувал за гр. Монтана с лекия си автомобил, м. „Шевролет“. Времето било топло, ясно и сухо, с наличие на силно насрещно слънцегреене.

Около 06,50 ч., подминавайки разклона за с. Горно Церовене, пътуващата с К.К. жена видяла велосипедист. Непосредствено след това последвал удар от страна на автомобила. Водачът веднага спрял и се обадил на телефон за спешни случаи 112.

На място пристигнали полицейски служители. Установена била самоличността на пострадалия велосипедист – Д.А., който се придвижвал със самоделно сглобен мотовелосипед с допълнително монтиран двигател с вътрешно горене. Той бил транспортиран до болнично заведение. Въпреки предприето лечение, мъжът починал.

От изготвената по делото съдебна автотехническа експертиза е видно, че обвиняемият е пропуснал да възприеме движещия се пред него велосипедист, вследствие на което се е получил страничен приплъзващ удар между автомобила и велосипеда. Нарушението на правилата за движение по пътищата от страна на К.К. е в пряка причинна връзка с настъпилото ПТП и смъртта на пострадалия Д.А.

Предстои делото да продължи в съда.