Обвиняем за тежка катастрофа в района на с. Градево с причиняване на смърт е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Благоевград

3 Август 2022 г.

Обвиняем за тежка катастрофа в района на с. Градево с причиняване на смърт е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Благоевград

Окръжна прокуратура – Благоевград с внесен обвинителен акт предаде на съд гражданина на Румъния Й.П. (на 26 години) за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в”, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

Обвиняемият е правоспособен водач, занимавал се с международен превоз на плодове и зеленчуци.

На 19.05.2021 г. Й.П. управлявал товарен автомобил от Гърция за Румъния. Превозното средство било натоварено с 4 000 кг домати, при допустима маса за конструкцията на автомобила по заводски характеристики до максимум 2 500 кг.

Около 18 ч. водачът се движел със скорост от 72,1 км/ч в двупосочен участък на път в района на с. Градево, област Благоевград, след местността „Предела“. При шофирането не се съобразил с релефа на местността - последователни остри завои в участък от пътя със значителен попътен наклон и остър десен завой, както и с превозвания товар, който не бил укрепен. Освен това наличието на подпорна бетонна стена с височина 1,50 м значително ограничавала видимостта в двете посоки.

След продължително спускане и при навлизане в завой, поради скоростта, с която се движел, в управлявания от обвиняемия товарен автомобил се породила значителна инерционна сила. За да не допусне странично преобръщане, Й.П. отклонил товарния автомобил, въпреки забраната да не навлиза и да се движи в насрещната лента освен при изпреварване и заобикаляне.

Последвал удар с наближаващия насреща лек автомобил, м. „Опел“, при който двете превозни средства бързо се разделили. Обвиняемият се опитал да отклони без да предприеме действия за намаляване на скоростта или за спиране.

Вторият удар на управлявания от Й.П. товарен камион бил с лек автомобил, м. „Тойота“. И след него обвиняемият продължил да шофира със същата скорост по зададената траектория по линията на завоя, като значително навлязъл с левите си габарити в насрещната лента.

Междувременно вследствие на ударите била нарушена целостта на термофургона, като увеличеният натиск на товара във вътрешната повърхност на термопанелите довел до разместване на рамката и панелите. Част от тях достигнали до асфалтовата настилка, оставяйки следи, и ударили движещия се насреща лек автомобил, м. „Пежо“, управляван от М.М. Той своевременно реагирал, като предприел действия за ефективно cпиране. При силния удар настъпило странично избутване на колата към мантинелата, съчетано със заклинване на термопанелите в една от предните врати.

Последвало падане на няколко картонени касетки с домати върху тавана и челното стъкло на лекия автомобил, м. „Пежо“. При този силен удар се счупило челното стъкло. Водачът на лекия автомобил починал на място.

Действията на обвиняемия довели до пълната загуба на страничната устойчивост и падането на моторното превозно средство върху лявата му страна. При плъзгането товарният камион ударил спрелият на място още един лек автомобил, м. „Тойота“.

От заключението на извършената на досъдебно производство автотехническа експертиза се установява по категоричен начин механизма на реализиране и протичане на пътнотранспортното произшествие, скоростта на движение на процесните моторни превозни средства, мястото на ударите, както и причините за настъпването му.

Предстои делото да продължи в съда.