Извършители на грабеж над възрастен мъж в гр. Брегово са предадени на съд

2 Юни 2022 г.

Извършители на грабеж над възрастен мъж в гр. Брегово са предадени на съд

Районна прокуратура – Видин внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Т.М. (на 25 години) и В.Т. (на 19 години) за извършено от тях престъпление по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20 от НК.

На 07.12.2021 г. обвиняемите решили да се сдобият с пари по незаконен начин, като отнемат пенсия от самотно живеещия в гр. Брегово Е.П. Възрастният мъж бил инвалид, не можел да се придвижва самостоятелно. За него се грижел социален работник, който го посещавал ежедневно.

Снабдени с ножица, маски и ръкавици, Т.М. и В.Т. тръгнали към къщата на Е.П. Прескочили оградната мрежа на двора, срязали халката на катинара и влезли в дома на пенсионера. Т.М. се нахвърлил върху спящия мъж, развикал се, нанесъл му удари с юмруци в лицето. Настоявал за пари. От безизходица Е.П. казал за местонахождението им. Грабителите отнели от него 300 лева и мобилен телефон и избягали. Впоследствие си разделили парите поравно.

Пострадалият изпитвал болки. Искал да се обади в полицията, но нямал телефон и не могъл да стане от леглото.

На следващия ден възрастният мъж бил посетен от личния си асистент, на когото разказал за случилото се. Незабавно бил подаден сигнал до органа на реда.

В хода на разследването извършителите на грабежа са били установени.

Престъплението е било извършено изключително брутално, нагло и арогантно. Деянията на обвиняемите са с висока степен на обществена опасност - насочени са спрямо възрастен, беззащитен, трудноподвижен човек.

Предстои делото да продължи в съда.