Осъдителни присъди за подсъдими, обвинени за опит за умишлено убийство в гр. Самоков

2 Юни 2022 г.

Осъдителни присъди за подсъдими, обвинени за опит за умишлено убийство в гр. Самоков

Софийска окръжна прокуратура постигна осъдителна присъда спрямо извършителите на опит за убийство на мъж в гр. Самоков. Престъплението е квалифицирано по чл. 115, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Подсъдимите Т.А. (на 42 години) и П.И. (на 49 години) живеели на ул. „Здравец“ в гр. Самоков. Познавали се с А.Ч. (на 40 години), чийто дом бил на същата улица.

Около обяд на 24.12.2020 г. П.И. се обадил на А.Ч. и му предложил да дойде в къщата на Т.А., за да му продадат музикална уредба. Мъжът се съгласил и пристигнал на място.

Неочаквано двамата обвиняеми се нахвърлили върху него, като започнали да му нанасят множество удари с ръце и крака по различни части на тялото. Побоят продължил и в двора на къщата, където П.И. и Т.А. последователно използвали и дървена пръчка.

Свидетел на случващото се уведомил жената на пострадалия за видяното от него. Тя дошла на местопроизшествието, където открила А.Ч. в безпомощно състояние. Той незабавно бил транспортиран до медицинско учреждение в гр. Самоков. Здравословното състояние на мъжа било критично, поради което бил насочен и приет за оказване на спешна медицинска помощ и лечение в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ в столицата.

Според заключението на съдебномедицинската експертиза на А.Ч. са били причинени множество наранявания, довели до постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота. Без оказване на висококвалифицирана реанимационна и хирургична медицинска помощ, смъртта на пострадалия би настъпила неминуемо.

По делото са били безспорно установени обстоятелства и проверени доказателства за извършеното престъпление. С действията си обвиняемите направили опит умишлено да умъртвят А.Ч.

С присъдата на Софийски окръжен съд на обвиняемия Т.А. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 11 години. Неговият съучастник П.И. е осъден на 10 години „лишаване от свобода“. Определен е първоначален строг режим на изтърпяване на наказанията. Уважен е гражданският иск в размер на 40 000 лева, която сума двамата подсъдими да изплатят солидарно.

Осъдителната присъда на първоинстационния съд подлежи на обжалване и протест в законоустановения срок пред Софийски апелативен съд.