Обвиняем за отправена закана с убийство срещу мъж в района на гр. Дупница е привлечен към наказателна отговорност и задържан за срок до 72 часа

3 Май 2022 г.

Обвиняем за отправена закана с убийство срещу мъж в района на гр. Дупница е привлечен към наказателна отговорност и задържан за срок до 72 часа

Районна прокуратура – Кюстендил, Териториално отделение – Дупница, привлече в качеството на обвиняем и задържа за срок до 72 часа В.К. за отправена от него закана с убийство. Престъпното деяние е квалифицирано по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 от НК.

Досъдебното производство е започнало след постъпил сигнал на телефон 112.

На 01.05.2022 г. председателят на мотоклуб Д.Н. бил в стопанисвания от него имот на ул. „Саморанска“ в района на път от гр. Дупница за с. Самораново. Заедно с него били съпругата му и детето му. При качването в автомобила си мъжът забелязал приближаващата се кола, управлявана от В.К. Обвиняемият рязко намалил скоростта, насочил през прозореца пистолет срещу Д.Н. и заканително поклатил глава. След това веднага напуснал местопроизшествието.

Действията на В.К. предизвикали у пострадалия основателен страх за живота и този на семейството му. Допълнителен повод за това бил постоянен психически тормоз, на който е бил подложен от страна на обвиняемия, след изчезването на негов близък приятел Я.М. през 2020 г.

В хода на разследването са извършени неотложни следствени действия – претърсване и изземване на управлявания от В.К. автомобил и обитаваното от него жилище. Разпитани са свидетели, изискана е писмена информация от националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, изискани са записи от охранителни камери, монтирани в района на местопроизшествието.

Предстои прокуратура да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия В.К.

Понастоящем срещу него се води и друго наказателно производство за закана с убийство спрямо Д.Н.