Наложено е наказание на обвиняем за държане на марихуана с цел разпространение в с. Зойчене

27 Април 2022 г.

Наложено е наказание на обвиняем за държане на марихуана с цел разпространение в с. Зойчене

Окръжна прокуратура – Благоевград приключи делото срещу В.Г., обвинен за незаконно държане на високорискови наркотични вещества, в т.ч. с цел разпространение. Престъпните деяния са квалифицирани по чл. 354а, ал. 2, изр. 1, вр. ал. 1, изр. 1, пр. 4 и по чл. 354а, ал. 3, пр. 2, т. 1, пр. 1 от НК.

На 05.10.2021 г., в района на с. Зойчене, община Петрич, обвиняемият държал с цел разпространение коноп (марихуана) в големи количества – 19 175 грама. Дрогата с различно съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол е била открита на няколко места – на дървен навес и върху въжета в началото на селото. Стойността на предмета на престъплението възлиза на 76 700 лева, съгласно ПМС за определяне на цените на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството.

Освен това наркотичното вещество е било намерено на различни места в обитаваната от него в същото село къща и дворно място. Един от обектите бил укрит от него в прахосмукачка.

Обвиняемият В.Г. се е признал за виновен и се е отказал от разглеждане на делото по общия ред. Между защитата му и Окръжна прокуратура – Благоевград е било сключено споразумение, което съдът е одобрил. С определение на съда му е наложено наказание от 2 години и 11 месеца "лишаване от свобода" с 5-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 5000 лева.