Гимназисти участваха в Деня на отворените врати, организиран от съдебните органи в гр. Кюстендил

15 Април 2022 г.

Гимназисти участваха в Деня на отворените врати, организиран от съдебните органи в гр. Кюстендил

Ученици от 11-те класове на Природо-математическа гимназия „Професор Емануил Иванов“ в гр. Кюстендил взеха участие в Деня на отворените врати, организиран от окръжните съд и прокуратура в града. Те се обучават по профилирана подготовка по философия и гражданско образование и по време на събитието бяха придружени от учителя им по философия Велислава Шурулинкова.

Събитието се проведе в навечерието на 16-ти април – Ден на Конституцията и професионалния празник на юриста и съдебния служител. На младежите бяха подарени екземпляри от Конституцията на Република България.

Съдия Росица Савова, заместник – председател на Окръжен съд – Кюстендил, и прокурор Марияна Сиракова, заместник - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Кюстендил, посрещнаха гимназистите в една от съдебните зали минути след края на делото, водено за държане високорискови наркотични вещества с цел разпространение.

Прокурор Сиракова разказа на децата за работата на прокуратурата и по конкретно досъдебно производство. По него, след внесеното в съда от държавното обвинение искане, спрямо двамата обвиняеми бяха взети мерки за неотклонение „задържане под стража“ и „домашен арест“. След събиране на доказателства по делото предстои изготвяне на обвинителен акт и внасянето му в съда.

На учениците беше разяснено, че мерките за неотклонение не са присъда, а целят да прекъснат престъпната дейност, обвиняемите да не се укрият, както и да се даде възможност на разследващите органи да съберат всички необходими доказателства.

Съдия Савова информира децата и за различните видове дела, които разглежда съдът – наказателни, граждански, търговски, като акцентира върху разнообразните казуси и основната цел - върховенството на закона и защитата на обществения интерес.

11-класниците задаваха въпроси за разделението на властите, възможността за подаване на сигнали за престъпления, в т.ч. и анонимни, както и за неявяването на страна по дело в съдебно заседание. Обсъждани бяха и въпросите, касаещи свидетел със скрита самоличност. Прокурор Сиракова информира учениците, че всички сигнали, постъпили в прокуратурата, се проверяват, при което се ангажират различни органи.

На учениците беше разяснено, че в работата на съда и прокуратура се използва експертизата на специалисти от различни професионални сфери.

Участието на учениците в Деня на отворените врати е организирано в рамките Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през учебната 2021/ 2022 г.”. Тази инициативата на Висшия съдебен съвет, която се превърна в традиция, цели да помогне за професионалното ориентиране на младите хора, да се повиши тяхната правна култура. Идеята е гражданите са бъдат по-добре информирани относно структурата на съдебната система, функциите на различните органи в нея и спецификата на съдебните процедури.