Десетокласници от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ гостуваха в Съдебната палата в Дупница в Деня на отворените врати

19 Април 2022 г.

Десетокласници от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ гостуваха в Съдебната палата в Дупница в Деня на отворените врати

Днес, 19.04.2022 г., Районна прокуратура – Кюстендил, Териториално отделение - Дупница, съвместно с магистратите от Районен съд – Дупница, проведе Ден на отворените врати. В събитието участваха ученици от 10 „б“ клас на Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“ в гр. Дупница.

Инициативата се проведе в първа зала на Съдебната палата в града, където гостите бяха посрещнати от председателя на Районен съд – Дупница съдия Иван Димитров, зам.- председателя на съда съдия Ели Скоклева и прокурор Марияна Кожухарова от Районна прокуратура – Кюстендил, Териториално отделение – Дупница.

Младежите от паралелка с езиково обучение по испански и английски език, проявили интерес да гостуват в Съдебната палата, бяха придружени от класния им ръководител и учител по история и география Маргарита Сапунджиева. На влизане в сградата децата с любопитство преминали през задължителната проверка, която извършват на посетителите служителите на „Съдебна охрана“.

Срещата се проведе броени дни след отбелязването на Деня на българската конституция и професионалния празник на юристите в България. Всеки ученик получи като подарък екземпляр от основния закон на страната и комплект от образователните брошури на Висшия съдебен съвет.

„Съгласно нашата конституция България е правова държава и в един от нейните принципите е закрепено, че всички спорове се решават единствено от съда. Затова е важно всеки гражданин да знае своите права и задължения, начина, по който следва да изпълнява задълженията си и да защитава правата си, когато са накърнени“, каза пред учениците съдия Иван Димитров. Магистратът ги запозна с видовете граждански дела, които се разглеждат в съда.

Съдия Ели Скоклева коментира видовете наказателните дела, като акцентира върху тези, по които подсъдими са непълнолетни лица. „Основно става дума за дела, водени за извършени престъпления, касаещи държане на наркотични вещества, управление на МПС без свидетелство за правоуправление, за управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества, за хулиганство или нанасяне на телесна повреда“, уточни магистратът. Съдия Скоклева разясни на учениците за статута на съдебния заседател и за видовете наказания.

Прокурор Марияна Кожухарова разказа на учениците за работата на прокурора, на т. нар. „държавното обвинение“ в досъдебната и съдебната фаза на производството. Децата проявиха особен интерес към процеса на събиране на доказателства за разкриване на престъпленията. Прокурор Кожухарова призова 10-класниците винаги да подават сигнали в случаите, когато станали свидетели на престъпно деяние.

Децата бяха запознати с основните функции, които осъществяват съдии и прокурори, както и че едните носят черни тоги, а другите – червени. Те научиха, че за всеки участник в съдебния процес има определено място в залата. Някои от учениците проявиха любопитство да облекат тоги на магистрати и да заемат местата на съдебния състав в залата.

Учениците се интересуваха от наказанието, наложено на извършителя на грабеж на голяма сума пари от банков клон в центъра на гр. Дупница. Въпросното дело приключи след като той се призна за виновен и между защитата му и прокуратурата е било постигнато споразумение, което съдът е одобрил. Понастоящем той изтърпява наказание от 3 години и 6 месеца „лишаване от свобода“.

По време на дискусионната част на събитието учениците разпитваха магистратите за такива престъпления като кражби, в т.ч. на домашни животни, незаконно присъединяване към електропреносна мрежа, държане и разпространение на наркотични вещества. Интересуваха се как трябва да се държат, ако са невинни, но са задържани от органите на МВР за 24 часа и какви права имат.

Срещата на магистратите с учениците се проведе в рамките на Образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през учебната 2021/ 2022 г.”