Районна прокуратура – Враца предаде на съд обвиняем за нападение над лекар

18 Април 2022 г.

Районна прокуратура – Враца предаде на съд обвиняем за нападение над лекар

Районна прокуратура – Враца внесе за разглеждане в съда постановление по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на Н.Д., гражданин на Сърбия с постоянно пребиваване в България, обвинен за извършено от него престъпление по чл. 131, ал. 2, т. 4, вр. чл. 130, ал. 2 от НК.

            На 02.03.2021 г. доктор И.Б. бил на дежурство в „Нов медицински център“ в гр. Враца, където извършвал медицински консултативно-диагностични дейности като ортопед-травматолог.

            Около 14,30 ч. лечебното заведение било посетено от семейството на обвиняемия Н.Д., чието малолетно дете имало силни болки в ръката. Лекарят разчел направените рентгенови снимки и установил извадена лакътна става, след което извършил медицинска манипулация - наместил ставата. Детето се успокоило и започнало да движи ръката си.

И.Б. напуснал кабинета си, като на излизане станал свидетел на суматоха в близост до регистратурата, предизвикана от близките на детето. Поводът за напрежението били неуредици относно дължима такса и отправени от тях претенции за несвършена от лекарите работа.

Не след дълго лекарят бил пресрещнат пред входа на медицинския център от обвиняемия Н.Д., който му заявил, че е баща на детето и поискал информация за състоянието му. Междувременно отправил претенции към И.Б., започнал да вика и отправил обидни думи по адрес на доктора. Той на свой ред му разяснил за предоставената на малкия пациент медицинска помощ и лекарствата, които следва да приема при необходимост.

Обвиняемият нанесъл на И.Б. удар с юмрук в областта на лицето и въпреки оказаната съпротива на лекаря продължил да го удря. Свидетели на случващото се, включително и полицейски служител, успели да ги разтърват.

След подаден сигнал на телефон 112 на местопроизшествието пристигнал екип на органа на реда, който задържал Н.Д.

От заключението на извършената на досъдебното производство съдебномедицинска експертиза е видно, че вследствие на нанесения му удар И.Б. получил оток в областта на лицето, който му причинил болка и страдание.

Предстои съдът да определи административно-наказателна санкция на обвиняемия.