Районна прокуратура - Враца привлече към наказателна отговорност мъж, предизвикал скандален инцидент в село Баница

16 Април 2022 г.

Районна прокуратура - Враца привлече към наказателна отговорност мъж, предизвикал скандален инцидент в село Баница

Районна прокуратура - Враца привлече в качеството на обвиняем и задържа за срок до 72 часа И.П. (на 37 години) за извършени от него три престъпления - хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта при изпълнение на задълженията му по опазване на обществения ред и закани с убийство, една от които срещу длъжностно лице при и по повод изпълнение на службата му. Деянията са квалифицирани по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1; чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 и по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

В хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 14.04.2022 г. И.П. в нетрезво състояние оставил лекия си автомобил пред сградата на кметството в с. Баница, област Враца, с отворени врати и вдигнал шум с високо пусната музика. Свидетели на случващото се станали множество лица, сред които имало и деца.

Безпричинно той се нахвърлил върху жителя на селото - А.А., викал, дърпал го, замахвал към него  със стъклена бутилка, заканил му се с побой и с убийство.

Обвиняемият проявил агресия и спрямо кмета на населеното място - В.В., обиждал го, заплашвал с убийство, блъскал го в областта на гърдите. Приложил спрямо него задушаващ похват с ръцете и го довел до безпомощно състояние, вследствие на което пострадалият паднал.

Извършените от И.П. хулигански действия се отличават с изключителен цинизъм и дързост. Обвиняемият грубо нарушил обществения ред и изразил явно неуважение към обществото.

Предстои Районна прокуратура - Враца да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение “задържане под стража” срещу И.П.