Наркопласьор от гр. Петрич е предаден на съд

15 Април 2022 г.

Наркопласьор от гр. Петрич е предаден на съд

С обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Благоевград на 32-годишния С.П. от гр. Петрич е повдигнато обвинение за извършено от него престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, пр. 4 от НК.

На 30.11.2018 г. била осъществена полицейска операция срещу разпространение на наркотични вещества в гр. Петрич. С предварително разрешение от съда било извършено претърсване и изземване на жилище и прилежащите му помещения на адрес в жк. „Цар Самуил“ в града. На органа на МВР било известно, че те се ползват и обитават от С.П. Той лично отключил вратата на мазето, в което бил открит бидон с чувал, съдържащ суха зелено-кафява тревиста маса. Веществото имало специфичен мирис на марихуана.

Изготвената в хода на разследването физикохимична експертиза е констатирала, че иззетият обект представлява коноп (марихуана) с тегло 1 593 грама, със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 21,8 %. Стойността на предмета на престъпното деяние е 9 558 лева, съгласно постановление на МС за определяне на цените на наркотичните вещества по тарифа за нуждите на съдопроизводството.

Извършеното от С.П. престъпление е с висока степен на обществена опасност. То се касае за вещество, опасно за здравето на хората, чието разпространение е предпоставка за започване на употреба на наркотици от младите хора.

Обвиняемият е осъждан, включително за същото деяние.

Предстои насрочване на разпоредително заседание от съда.