Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд обвиняеми за смъртта на електромонтьор, вследствие на немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност

5 Април 2022 г.

Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд обвиняеми за смъртта на електромонтьор, вследствие на немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С.И. и И.К. за извършено от тях престъпление по чл. 123, ал. 1, пр. 2 от НК.

Обвиняемите С.И. и И.К. работели като електромонтьори в Оперативен център в гр. Гоце Делчев.

На 05.08.2016 г. им било възложено извършване на присъединяване на нов потребител. Това включвало редица дейности, в т.ч. изнасяне на електромерно табло на границата на собствеността, монтиране на отклонение с усукан кабел, както и автоматични прекъсвачи в електромерните табла и окастряне на клони.

Обвиняемите тръгнали към работното място заедно с колегата им Е.П. За отговорен бил определен С.И.

В хода на извършването на работата били нарушени разпоредбите от Правилника за безопасност и здраве при работа в електрически уредби на електрически и топлофикационни централи и по електрически мрежи.

Въпреки че на С.И., като на отговорен ръководител, било забранено да изпълнява конкретни задължения, той лично отишъл до трафопоста, за да изключи таблото. Там не извършил проверка за наличие на напрежение на изхода на прекъсвача посредством тестер и не извадил патроните на високомощните предпазители. Освен това обвиняемият не отсъединил неутралния проводник от нулевата шина в таблото.

След като свалил лоста на прекъсвача, С.И. се обадил по мобилния си телефон на другия обвиняем И.К. и го уведомил, че е изключил напрежението и допуснал бригадата до работа.

Е.П. пристъпил към изпълнение на задачата по направа на електрическа връзка между таблото и проводниците на уличната мрежа високо на стълба. Направил проба за наличие на напрежение, като нееднократно изразил съмнение относно наличие на такова по клона. С.И. бил уведомен за това, но го уверил, че всичко е изключил.

Впоследствие Е.П. нарушил предписаните технически мерки за безопасност, като не монтирал преносимия заземител преди започване работата по наряда, изискваща изключване напрежението по клона. На свой ред И.К. пренебрегнал този пропуск на колегата му и не настоял той да преустанови работа, въпреки че бил длъжен.

Качен на стълбата, Е.П. извършвал присъединяването на захранващия кабел за новопостроеното електромерно табло към уличната мрежа. Вследствие на наличие на напрежение 220 волта мъжът получил електротравма, довела до смъртта му.

С.И. и И.К. са били привлечени в качеството на обвиняеми за причиняване на смърт, вследствие на немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.