Земеделски производител е предаден на съд за документно престъпление

31 Март 2022 г.

Земеделски производител е предаден на съд за документно престъпление

Районна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу А.С., привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 316, вр. чл. 309, ал. 1, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Обвиняемият А.С. работи като земеделски производител. По негово предложение през 2014 г. бил сключен договор за наем на земеделска земя в района на с. Лешко с наследника на недвижими имоти Й.П. Между двамата възникнало правоотношение за стопанската 2014 – 2015 година.

Документът бил представен от обвиняемия в Общинска служба по земеделие в гр. Благоевград и отразен в регистъра на правните основания за ползване на земеделските имоти. Впоследствие А.С. кандидатствал по схемите и мерките за директни плащания на площ на Държавен фонд „Земеделие“.

През следващата стопанска година между наемодателя и наемателя отново бил сключен договор, въз основа на който обвиняемият кандидатствал за субсидии.

След приключване на стопанската 2015 – 2016 година Й.П. не пожелал да отдава под наем недвижимите си имоти на А.С. Въпреки липса на сключени договори, в периода от 2016 г. до 2019 г., обвиняемият представил в Общинска служба по земеделие 4 договора за наем на земеделска земя. На въпросните документи бил придаден вид, че са подписани от Й.П. в качеството му на наемодател. А.С. съзнателно ползвал тези неистински частни документи, като по този начин целял да докаже наличие на наемно правоотношение помежду им и продължил да кандидатства за директни плащания от Държавен фонд „Земеделие“.

През 2020 г. Й.П. решил да отдаде под наем своите недвижими имоти на търговско дружество. Новият наемател представил сключения договор пред Общинска служба по земеделие в гр. Благоевград. Тогава било установено дублиране, касаещо същите имоти. Оказало се, че те вече били заявени за стопанската 2019 – 2020 година от А.С. въз основа на неистински договор за наем на земеделска земя.

Във връзка с това обстоятелство Й.П. подал сигнал в Районна прокуратура - Благоевград. В хода на разследването А.С. е бил привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него документно престъпление.

Предстои делото да продължи в съда.