Софийска апелативна прокуратура протестира оправдателна присъда срещу подсъдими за пране на големи парични суми

31 Март 2022 г.

Софийска апелативна прокуратура протестира оправдателна присъда срещу подсъдими за пране на големи парични суми

Софийска апелативна прокуратура ще протестира оправдателната присъда срещу подсъдимите Е.М. и Д.А., обвинени за престъпления по чл. 253, ал. 7, вр. ал. 5, вр. ал. 3, т. 2 и т. 3, вр. ал. 2 от НК; по чл. 253, ал. 7, вр. ал. 5, вр. ал. 3, т. 2 и т. 3, вр. ал. 1,вр. чл. 20, ал. 4 от НК; по чл. 250, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Държавното обвинение счита определението на съда за несправедливо. Съдът е направил неправилна оценка на доказателствения материал, свързан с престъпния произход на средствата – предмет на престъплението. Налице са безспорни писмени материали, които потвърждават, че парите са придобити вследствие на незаконни действия в Руската федерация, както и за използване на документи с невярно съдържание.

Подсъдимата Е.М., в качеството на управител на търговско дружество, получила по банкови сметки парични суми от юридическите лица в Руската федерация, за които знаела, че са придобити чрез престъпление, което не попада под наказателната юрисдикция на България. Тя създала и управлявала организирана група заедно с други 4 лица, която в нарушение на лицензионните изисквания и условия извършвала банкови операции, свързани с извличане на доходи. Полученото имущество по тези преводи е в особено големи размери – 604 661 205,99 евро и 332 452 023 щатски долара. Освен това Е.М. извършила 3 376 финансови операции – наредила парични преводи от банкови сметки с титуляр управляваната от нея фирма, като имуществото е в особено големи размери – 593 158 006,32 евро и 330 632 799,07 щатски долара, и е придобито чрез престъпление.

Посредством 2 846 деяния подсъдимата превела суми извън страната по банков път, използвайки документи с невярно съдържание – фактури, в които били удостоверени неверни обстоятелства относно клиентите по доставките. Размерът на тези преводи е 156 391 430,24 евро и 304 096 027,64 щатски долара. С действията си Е.М. нарушила разпоредби на закон и на обнародван акт на БНБ относно режима на сделките и задълженията за тяхното деклариране.

Престъпните деяния са били извършени от подсъдимата в съучастие с Д.А., който умишлено я улеснил, като организирал изготвянето на документи за обосноваване на финансови операции – фактури, договори, заявки; давал й съвети и разяснения пред длъжностни лица относно основанието и произхода на сумите по финансовите операции.

След проведеното разследване по досъдебно производство двамата подсъдими са били предадени на съд с обвинителен акт на Софийска градска прокуратура и осъдени от две съдебни инстанции на по 10 години „лишаване от свобода“ и глоба в размер на 698 982 056,01 лева.

Върховният касационен съд върна делото на въззивната инстанция с мотив за процесуални нарушения от страна на съда. След повторно разглеждане на делото Софийски апелативен съд призна Е.М. и Д.А. за невинни по всички повдигнати обвинения.

Софийска апелативна прокуратура в законоустановения срок ще внесе в съда протест срещу оправдателната присъда спрямо двамата подсъдими.