Наложено е наказание на обвиняема за представяне на неверни сведения за получаване на средства от еврофондове

30 Март 2022 г.

Наложено е наказание на обвиняема за представяне на неверни сведения за получаване на средства от еврофондове

Окръжна прокуратура – Благоевград приключи делото срещу Н.М., привлечена в качеството на обвиняем по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 248а, ал. 3, вр. ал. 2 от НК.

Към м. октомври 2015 г. търговското дружеството на обвиняемата Н.М. било бенефициент по мярка „Модернизация на земеделските стопанства“ на Оперативна програма за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г.

На 15.10.2015 г. обвиняемата, в качеството на собственик на фирмата, представила неверни сведения пред Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“ в гр. Благоевград. В „Заявка за плащане“ към договор за финансово подпомагане било посочено за извършено плащане от страна на бенефициента към изпълнителя на строително-монтажни работи в размер на 258 000,01 лева и 50 000 лева на фирмата, изготвила проектната документация при кандидатстване.

С действията си Н.М. целяла да получи 588 115,26 лева от фондове, принадлежащи на Европейския съюз - Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони и предоставени на българската държава. Тази сума представлявала разликата между стойността на одобрената финансова помощ в размер на 1 176 229,26 лева и изплатеното авансово плащане в размер 588 114 лева.

В хода на разследването е било установено, че посочените от обвиняемата в заявката плащания не били извършени от бенефициента.

Н.М. се е признала за виновна. Между защитата й и Окръжна прокуратура – Благоевград е било сключено споразумение, което съдът е одобрил. Наложено й наказание от 1 година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 3 000 лева.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.