Наркотрафиктанти на 30 килограма марихуана през Митнически пункт Логодаж са предадени на съд

29 Март 2022 г.

Наркотрафиктанти на 30 килограма марихуана през Митнически пункт Логодаж са предадени на съд

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу М.Р. и В.И., привлечени към наказателна отговорност за извършено от тях в съучастие престъпление по чл. 242, ал. 2, пр.1, алт.1, вр. чл. 20, ал.2 от НК.

На 17.11.2021 г. гражданите на Северна Македония М.Р. (на 25 години) и В.И. (на 19 години) пристигнали на Митнически пункт Логодаж с лек автомобил, м. „Пежо“. При проверка заявили, че пътуват за Турция с цел пазаруване и нямат нищо за деклариране.

При преглед на автомобила били забелязани следи от скорошна манипулация върху шините, с които е закрепена газовата бутилка на колата в багажника - развиване на болтовете. Освен това задната седалка на автомобила била много твърда при натиск.

Превозното средство било отклонено за щателна митническа проверка. При демонтиране на задната седалка били намерени 6 прозрачни найлонови пликове, съдържащи зелена растителна маса с характерния мирис на марихуана. Местопроизшествието било запазено, а за случая били уведомени разследващите митнически инспектори.

На различни места в автомобила – в подкалниците, резервната гума, в газовата бутилка, в задната седалка в купето на автомобила, в двигателния отсек под чистачките и пред предното стъкло, са били укрити 61 броя пакети. Всички те съдържали суха зелена на цвят растителна маса. Теглото на пакетите варирало от 240 до 1095 грама.

От заключението на изготвената по досъдебното производство физикохимическа експертиза е видно, че откритата растителна маса по химичен състав и морфология се идентифицира като сушени съцветия от растението коноп /канабис, марихуана/. Доказва се наличието на основен компонент тетрахидроканабинол и други вещества от групата на канабиноидите.

Общото тегло на предмета на престъплението е 30 622 грама, чиято стойност е 122 488 лева, съгласно Постановление на МС за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството.

В хода на разследването са били установени изменения в целостта на заводските части на автомобила - изрязване на високо еластичния дунапрен от вътрешността на задната седалка, с което са оформени кухини; разрязване на резервната гума и отстраняване на парчета от нея. Констатирана е механична намеса - отрязано парче от резервоара за газ за изграждане на тайник.

Престъпното деяние - контрабандата на наркотичното вещество, е било довършено от М.Р. и В.И., тъй като е налице обективното му пренасяне през държавната граница на страната.