Окръжна прокуратура – Благоевград се самосезира по повод информация за поемане на дългосрочен общински дълг от Община Благоевград за осъществяване на инвестиционно намерение ,,Scapto Therme Aqua Park Bachinovo“

28 Януари 2022 г.

Окръжна прокуратура – Благоевград се самосезира по повод информация за поемане на дългосрочен общински дълг от Община Благоевград за осъществяване на инвестиционно намерение ,,Scapto Therme Aqua Park Bachinovo“

Окръжна прокуратура – Благоевград се самосезира по повод публикации в медии относно предстоящо поемане на дългосрочен общински дълг от Община Благоевград за инвестиционно намерение ,,Scapto Therme Aqua Park Bachinovo“.

Информация за проекта е публикувана на интернет страницата на Община Благоевград. Отправена е покана за провеждане на общественото му обсъждане. Размерът на дълга за реализиране на проекта е определен на 29 170 000 лева, със срок на ползване и издължаване до 240 месеца. Посочени са източници за обслужване на дълга - настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи собствени приходи на Община Благоевград. Съобщава се за разделението на инвестиционното намерение на две фази, като предложението за поемане на дълг за първата от тях е за 17 784 538 лева.

В публичното пространство са изразени противоречиви мнения за инвестиционния проект, включващ саниране и възстановяване на зелена паркова зона в поречието на река Бистрица, ремонт на аквапарк, изграждане на зони за отдих и нови паркинги и други дейности.

Във връзка със самосезирането Окръжна прокуратура – Благоевград е изискала от кмета на Община Благоевград предоставяне на информацията относно непогасените задължения към 31.12.2021 г., с оглед публично изнесени по-рано данни за тежкото финансово положение на Община Благоевград. Следва да бъде приложена и обосновка на проекта, бизнес план и план-сметка с отчитане на конкретната икономическа и демографска ситуация в Общината.

Към кмета е отправен въпрос дали е обсъждано провеждане на местен референдум относно необходимостта от реализиране на инвестиционно намерение ,,Scapto Therme Aqua Park Bachinovo“ и свързаното с него поемане на дългосрочен общински дълг.

Окръжна прокуратура – Благоевград очаква да получи отговори на поставените въпроси до 01.02.2022 г.