Подсъдим за неумишлен палеж в гр. Враца е признат за виновен от съда

22 Октомври 2021 г.

Подсъдим за неумишлен палеж в гр. Враца е признат за виновен от съда

Съдът призна за виновен подсъдимия С.Н., обвинен от Районна прокуратура – Враца за извършено от него престъпление по чл. 331, ал. 3 вр. ал. 1, вр. чл. 330, ал.1 от НК.

            23-годишният мъж е бил привлечен към наказателна отговорност по делото за неумишлен палеж в гр. Враца.

            Към м. март 2019 г. подсъдимият работел на строителен обект на ул. „Втори юни“ в гр. Враца. В непосредствена близост до него управител на фирмата, извършваща строително-ремонтни дейности, поставил ремарке, тип каравана, за почивка на работниците.

На 11.03.2019 г., след приключване на работата, подсъдимият С.Н. решил да пренощува в караваната. За да се стопли запалил няколко пластмасови бутилки и чаши и заспал. Събудил се около 4,00 часа през нощта от гъст дим. Опитал се да изгаси възникналия пожар, но не неуспял и избягал.

През това време огънят обхванал цялата каравана и се прехвърлил върху близката четириетажна сграда. Свидетел на случващото се подал сигнал на телефон за спешни случаи 112. Незабавно на място пристигнали екипи на пожарната и полицията.

Вследствие на пожара е изгоряло изцяло ремаркето за лек автомобил. Нанесени са били щети по фасадата и други части на сградата, унищожени са били и множество движими вещи. От заключението на извършените съдебно-оценителни експертизи е видно, че общата стойност на вредите възлиза на 17 910 лева.

            Делото срещу С.Н. е било разгледано по реда на съкратено съдебно следствие, като подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт на Районна прокуратура – Враца. Той е осъден на 8 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок.