Подсъдими за отглеждане на коноп във врачански села са с наложени наказания

4 Октомври 2021 г.

Подсъдими за отглеждане на коноп във врачански села са с наложени наказания

С наложени наказания приключи делото срещу С.И. и Т.Х., обвинени от Районна прокуратура – Враца, териториално отделение Оряхово за незаконно отглеждане на растения от рода на коноп. Извършеното от тях деяние е квалифицирано по чл. 354в, ал. 1 от НК.

В периода от 25.03.2020 г. до 15.05.2020 г., в района на с Селановци, област Враца, подсъдимият С.И. (на 31 години), в съучастие с други лица, засял и отглеждал 106 растения от рода на коноп. Общото тегло на изсушена листна маса, с концентрация на тетрахидроканабинол 5,1 %, възлиза на 1044 грама. Стойността на наркотика е 6267 лева.

Другият подсъдим по делото – 28-годишният Т.Х., се е признал за виновен за това, че през месеците април и май 2020 г., в района на с. Горни Вадин, област Враца, в дворно място на частен имот, засял и отглеждал 8 растения от рода на коноп. Той също действал в съучастие с други лица.

Между прокуратурата и защитата на обвиняемите е било сключено споразумение, което съдът е одобрил. На многократно осъждания С.И. е определено наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване на свобода“ при „общ“ режим на изтърпяване. Т.Х. е с наказание от 1 година с 3-годишен изпитателен срок.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.