Окръжна прокуратура – Кюстендил предаде на съд водач на джип, предизвикал пътен инцидент със загинал пътник

29 Септември 2021 г.

Окръжна прокуратура – Кюстендил предаде на съд водач на джип, предизвикал пътен инцидент със загинал пътник

Окръжна прокуратура - Кюстендил внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 46-годишния К.А. за извършено от него престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК.

Обвиняемият К.А. е правоспособен водач на МПС от 1997 г. Мъжът нееднократно бил санкциониран за различни нарушения на правилата, регламентирани със Закона за движението на пътищата.

Вечерта на 28.11.2020 г. К.А. и приятелят му В.Т. решили да се повозят с лек автомобил, м. „Тойота Ланд Крузер“. Двамата тръгнали от бензиностанция в района на с. Самораново, община Дупница, по главния път.

Първоначално джипът бил управляван от В.Т., а до табелата за с. Тополница управлението му поел К.А. По време на пътуването мъжете били без поставени обезопасителни колани.

Около 21,30 ч., на влизане в селото, водачът завил към местността „Авджийския равняк“ и продължил да се движи в гората, извън път, предназначен за обществено ползване. Стигайки до неизорана нива с тревна повърхност, забелязали диво прасе. Решили да го подгонят, за да го прегазят. При движение със скорост от 51 км/ч. в крива на ляв завой превозното средство загубило напречната си устойчивост и се преобърнало.

Вследствие на произшествието пътникът В.Т. изпаднал от автомобила, при което получил множество травматични увреждания на жизненоважни органи. Пострадалият бил транспортиран до лечебно заведение, където била констатирана смъртта му.

Според заключението на изготвената по делото автотехническа експертиза, причината за пътния инцидент е технически неправилните действия на водача.

Предстои делото да продължи в съда.