Подсъдим за незаконно отглеждане и държане на коноп в с. Белимел е с наложено наказание за извършените престъпления

13 Август 2021 г.

Подсъдим за незаконно отглеждане и държане на коноп в с. Белимел е с наложено наказание за извършените престъпления

С наложено наказание приключи делото срещу М.М., привлечен към наказателна отговорност от Окръжна прокуратура – Монтана за извършени от него престъпления по чл. 354в, ал. 1, чл. 354а, ал. 3 и по чл. 278, ал.6 от НК.

В хода на разследването е било установено, че М.М., в двора на имот в с. Белимел, община Чипровци, отглеждал растения от рода коноп. Освен това в жилищна сграда, с прилежаща към нея селскостопанска постройка, мъжът незаконно държал наркотик от същия вид. Иззетата дрога е била с различно съдържание на активен компонент – тетрахидроканабинол.

На 17.06.2020 г. подсъдимият на различни места в недвижим имот държал и археологически обекти в нарушение на разпоредбите на Закона за културното наследство. Сред тях имало автентични бронзови пръстени, фрагменти от гривни и монети с датировки от различни периоди.

М.М. се е признал за виновен и е сключил споразумение с Окръжна прокуратура – Монтана. С определение на съда му е наложено наказание от една година „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок, което има последиците на влязла в сила присъда.