Водач на товарен автомобил е предаден на съд за катастрофа в Кресненското дефиле със загинал мъж

6 Август 2021 г.

Водач на товарен автомобил е предаден на съд за катастрофа в Кресненското дефиле със загинал мъж

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Й.М. за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

Обвиняемият Й.М. работел като шофьор в търговско дружество.

На 30.10.2019 г. мъжът управлявал служебен товарен автомобил. Пътувал от гр. Разград за Гърция, като прикаченото към влекача полуремарке било натоварено с 24 тона глюкозо-фруктозен сироп.

Около 22,20 ч. превозното средство минавало по международния път в района на Кресненското дефиле. Видимостта била лоша. Превишавайки скоростта на движение, водачът навлязъл в кривата на десен завой. Товарният автомобил изгубил страничната си устойчивост и се отклонил наляво. Навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил челно в друг камион. Вследствие на инцидента другият водач – М.Б., починал на място.

В хода на образуваното досъдебно производство са били назначени експертизи – съдебномедицинска и автотехническа.

От заключението на вещото лице е видно, че смъртта на М.Б. се дължи на тежки и несъвместими с живота травматични увреждания.

Причина за настъпване на произшествието са субективните действия на водача – обвиняемия Й.М. При конкретните пътни условия той се е движел със скорост 85 км/ч, при разрешената в участъка до 60 км/ч.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.