10 години "лишаване от свобода" за бивша касиерка на банка „ДСК“ – клон Костинброд за длъжностно присвояване в особено големи размери

24 Юни 2021 г.

10 години "лишаване от свобода" за бивша касиерка на банка „ДСК“ – клон Костинброд за длъжностно присвояване в особено големи размери

На 23.06.2021г., по внесен от Софийска окръжна прокуратура обвинителен акт срещу Н. М. от гр. Костинброд за извършено длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, при второ разглеждане на делото Софийски окръжен съд отново постанови осъдителна присъда.

Съдът наложи на подсъдимата ефективно наказание лишаване от свобода за срок от 10 години, което следва да бъде изтърпяно в затвор при строг режим, както и конфискация на част от имуществото и лишаване от права за срок от 10 години.

Н. M. е обвинена в това, че в периода от 29.07.1999г. до 26.04.2002г. в гр.Костинброд, като касиер в банка „ДСК" - клон-Костинброд е присвоила сумата от 246 950.57 лева от сметки на над 90 вложители на банката.

Установено е по делото, че подсъдимата документално и чрез извършване на счетоводни операции в информационната система на банката, е осъществявала трансакции, като е съставяла преводни нареждания,  в които е удостоверявала неверни обстоятелства – че клиентите на банката са изтеглили посочените в разписките суми. По този начин парите неправомерно са били изтегляни на каса от подсъдимата. По тази схема подсъдимата е действала близо 4 години.

След извършване на престъплението, през м.май 2002г. подсъдимата се е укрила, което е наложило разследването срещу нея да бъде спряно до откриването й. Същата е установена от органите на МВР едва на 13.09.2009г., когато случайно била разпозната от бивш служител на РУ- МВР - гр.Костинброд в центъра на град София.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Софийски Апелативен съд.