Главният прокурор награди магистрати за висок професионализъм в работата по разследването на смъртта на малолетно дете в гр. Мездра

22 Юни 2021 г.

Главният прокурор награди магистрати за висок професионализъм в работата по разследването на смъртта на малолетно дете в гр. Мездра

С почетни грамоти и отличие „служебна благодарност“ главният прокурор на Република България Иван Гешев награди прокурор Цветомила Пашовска - Николовска от Териториален отдел - Мездра при Районна прокуратура – Враца и следовател Симона Конова от Окръжна следствена служба към Окръжна прокуратура - Враца.

Магистратите са отличени за проявен висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните им задължения при провеждане на разследването и наблюдението по делото за смъртта на 8-годишно дете в гр. Мездра. Трагичният инцидент е предизвикал широк обществен отзвук.

Досъдебното производство се е провело в изключително кратки срокове и е приключило за по-малко от пет месеца. Понастоящем е постигната осъдителна присъда на първата съдебна инстанция. Подсъдимият по делото – 39-годишният Д.Й., е бил обвинен за извършено от него престъпление по чл. 338, ал. 3, вр. ал. 1 от НК - държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси в нарушение на законовите разпоредби, вследствие на което последвала смъртта на малолетния Т.Т. Събирането на достатъчно доказателства е довело до разкриване на обективната истина и възможността за внасяне на обвинителен акт в Районен съд – Мездра.

Наградите бяха връчени от административния ръководител на Окръжна прокуратура - Враца Владимир Сираков. Той пожела на двамата магистрати да бъдат здрави и занапред да работят със същия ентусиазъм и високо ниво на професионална етика.