Районна прокуратура – Враца повдигна обвинение на мъж, нарушил заповед за защита от домашното насилие

4 Юни 2021 г.

Районна прокуратура – Враца повдигна обвинение на мъж, нарушил заповед за защита от домашното насилие

Районна прокуратура – Враца предаде на съд П.Х., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 296, ал. 1 от НК.

Обвиняемият от няколко години живеел на семейни начала с Ц.С. След раждането на сина им през 2014 г. отношенията помежду им се влошили. П.Х. употребявал алкохол и проявявал агресия спрямо жената. Това станало повод за раздялата им.

Дори и след това обвиняемият продължил с грубото си държане спрямо Ц.С. и децата й от предходно съжителство. Тя сезирала съда с искане за налагане на мерки за защита по Закона за защита от домашното насилие. Със съдебна заповед на П.Х. било забранено да приближава нея и децата й на по-малко от 150 метра за срок от 18 месеца.

Сутринта на 31.10.2020 г. обвиняемият влязъл в апартамента на Ц.С., докато жената била при домоуправителя на друг етаж. На връщане, заварвайки го в спалнята й, тя се изплашила и му напомнила за ограничителната заповед. П.Х. й се изсмял и й отговорил, че тя е изтекла. Докато жената сигнализирала за случилото се на телефон 112, той избягал.

По случая е било образувано досъдебно производство. Разпитан в качеството на обвиняем П.Х. е признал вината си и е изразил съжаление за извършеното.

Предстои делото да продължи в съда.