Обвиняем за отглеждане на канабис в частен имот в гр. Мизия е изправен на подсъдимата скамейка

2 Юни 2021 г.

Обвиняем за отглеждане на канабис в частен имот в гр. Мизия е изправен на подсъдимата скамейка

Териториално отделение – Оряхово при Районна прокуратура – Враца предаде на съд 37-годишния С.Д. по обвинение за извършено от него престъпление по чл. 354в, ал. 1 от НК.

Обвиняемият С.Д. обитавал наследствен имот в гр. Мизия, област Враца. През 2020 г. мъжът оборудвал една от стаите със съоръжения и вещи, необходими за отглеждане на растения от рода на конопа. Изградил вентилационна и отоплителна система, като външното тяло на климатика монтирал на земята, за да не се забелязва от улицата. В помещението разположил саксии за засаждане на цветя, свързани с изградената поливна система. Тя се състояла от бидон и свързани към него маркучи. За да осигури необходимата светлина за растежа на растенията С.Д. монтирал на тавана на стаята две лампи, ведно с захранващи кабели и разклонителни кутии, а стените облицовал с алуминиево фолио. Инсталирал въздуховод (филтър), снабдил се с уред за измерване на температурата, влажността и налягането, както и с формички за разсад.

Към м. септември 2020 г. обвиняемият засадил семена от коноп в 46 саксии и кофички. За растителна защита на растенията и тяхното наторяване мъжът закупил от специализиран магазин различни препарати и торове. След засаждането на растенията от рода на конопа, С.Д. ежедневно полагал грижи за тяхното отглеждане.

Сутринта на 08.11.2020 г., след постъпил сигнал, полицейските служители извършили проверка на обитавания от обвиняемия имот. В едно от помещенията били открити растения с различна височина, в начална фаза на растеж, които при направен полеви наркотест реагирали положително на канабис. При извършено претърсване освен тях били иззети вещите, послужили за отглеждането на конопа.

По случая е било образувано досъдебно производство, приключило с изготвения  от прокуратурата обвинителен акт срещу С.Д. Предстои делото да продължи в съда.