Осъдителни присъди за данъчни престъпления по дела, водени от Софийска градска прокуратура

29 Април 2021 г.

Осъдителни присъди за данъчни престъпления по дела, водени от Софийска градска прокуратура

Софийска градска прокуратура постигна осъдителни присъди по дела, водени за данъчни престъпления.

На подсъдимия А.Й. е наложено наказание от една година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за извършено от него престъпление по чл. 255, ал. 3, вр. ал. 1 от НК.

Подсъдимият А.Й. управлявал дружество „Г.М Т.“ ЕООД с основен предмет на дейност покупка и продажба на горива. Той организирал счетоводното обслужване и данъчно отчитане на фирмата, извършвал търговската дейност, сключвал договори. Като всяко регистрирано данъчно задължено лице, „Г.М Т.“ ЕООД следвало да води счетоводно записване и да подава в орган по приходите месечни справки-декларации.

В хода на разследването срещу А.Й. е било установено, че той няколкократно използвал документи с невярно съдържание - фактури за доставки на стоки и услуги. Като контрагенти в тях фигурирали фирми с профил на „липсващ търговец“ и фиктивни собственици и управители – лица с нисък социален статус и безработни. Подсъдимият потвърдил неистина в подаваните месечни справки – декларации пред ТД на НАП относно дължим и платен данък добавена стойност и приспаднал неследващ се данъчен кредит. Действайки по този начин А.Й. избегнал установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери на обща стойност 102 827,78 лева.

По другото дело за извършено данъчно престъпление подсъдимият Й.Б. използвал същата схема в качеството му на управляващ търговско дружество „Д.“ ЕООД. Данъчните задължения по ЗДДС, които той избегнал да бъдат установени и платени, са в общ размер на 393 069,37 лева.

Й.Б. е осъден на една година и шест месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок.