Правосъдие за 2 дни: наложени са наказания на мигранти, незаконно преминали държавната граница на България

15 Април 2021 г.

Правосъдие за 2 дни: наложени са наказания на мигранти, незаконно преминали държавната граница на България

Подсъдимите сирийски граждани са се признали за виновни за извършено от тях престъпление по чл. 279, ал. 1 от НК – преминаване на границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта.

Досъдебните производства срещу петима мигранти са били образувани на 13.04.2021 г., след като те са били открити в ремарке, прикачено към товарен автомобил с турски регистрационен номер на ГКПП Оряхово – Бекет. Тогава те са били задържани и привлечени към наказателна отговорност.

Между Териториално отделение – Оряхово при Районна прокуратура – Враца и защитата на подсъдимите сирийски граждани са били сключени споразумения.

Днес, 15.04.2021 г., с определение на съда на чужденците, незаконно преминали българската граница, са наложени наказания от по шест месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоба в размер на по 100 лева за всеки.

Водачът на камиона, в който се укрили мигрантите – турският гражданин А.Е., също е привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление по чл. 280, ал. 2 от НК – незаконно превеждане през границата на страната на група лица, след които имало и деца. Делото срещу него продължава.