Обвиняем за грабеж на 95-годишен пенсионер в с. Василовци е с наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“

24 Септември 2020 г.

Обвиняем за грабеж на 95-годишен пенсионер в с. Василовци е с наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Днес, 24.09.2020 г., състав на Софийския апелативен съд е потвърдил мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А.П., привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление по чл. 199, ал. 1, вр. чл. 198, ал. 1 от НК.

По обед на 12:40 ч. на 10.09.2020 г., в с. Василовци, област Монтана, обвиняемият извършил грабеж на деветдесет и пет годишен мъж. Нападателят нанесъл удари на пенсионера, извил му ръката и го съборил на земята, след което му отнел четиристотин лева.

Още същия ден извършителят на престъплението е бил установен и задържан от органите на реда. Било е изяснено, че на 17.08.2020 г. А.П. е бил освободен от затвора, след като изтърпял наложеното му наказание по предходното наказателно производство срещу него.

Впоследствие, по искане на Окръжна прокуратура – Монтана, на обвиняемия е била наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, която е била обжалвана от него.

В днешното съдебно заседание съдът е приел доводите на прокурора от Софийска апелативна прокуратура за наличие на изискуемите от закона предпоставки за налагане на най-тежката мярка за неотклонение за обвиняемото лице. На този етап от разследването е налице обосновано предположение за авторството на инкриминираното деяние и реална опасност обвиняемият да извърши престъпление.