Обвиняем за пътен инцидент със загинала възрастна жена е предаден на съд от Окръжна прокуратура – Монтана

16 Септември 2020 г.

Обвиняем за пътен инцидент със загинала възрастна жена е предаден на съд от Окръжна прокуратура – Монтана.

Окръжна прокуратура – Монтана е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Р.Р. (на 23 години) за извършено от него престъпление по транспорта, довело до смъртта на пътник в управлявания от него автомобил – по чл. 343, ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

Обвиняемият е правоспособен водач на МПС. На 08.11.2017 г. младият мъж потеглил с автомобила си м. „Рено“ от гр. Видин за гр. Враца. Заедно с него в колата се возили пътничките Ц.В. и Ц.П.

Около 09:40 ч. водачът навлязъл и се движел по околовръстния път на гр. Монтана. Имало лека мъгла, валял слаб дъжд, пътното платно било мокро. Въпреки неблагоприятните пътни условия и предстоящ десен завой, Р. управлявал с твърде висока скорост - над 120 км/ч, при разрешената в този пътен участък до 90 км/ч. Вследствие на това той загубил контрол над управляваното моторно превозно сродство, автомобилът поднесъл вдясно и напуснал пътното платно. Последвал удар в крайпътния бетонен отводнителен канал и напускане на пътното платно. Движейки се по затревения участък, колата няколко пъти се ударила в земната повърхност и окончателно спряла в крайпътната мантинела.

В резултат на възникналото ПТП автомобилът получил силни деформации, а пътуващите в него понесли травматични увреждания. Най-тежко пострадала пътуващата на задната седалка осемдесетгодишната Ц.П. След произшествието обвиняемият предприел действията по оказване на помощ на възрастната жена. Бил подаден сигнал на телефон за спешни повиквания 112. На място пристигнали органите на МВР и лекарски екип. Пострадалата била транспортирана в болнично заведение, където, въпреки оказаната медицинска помощ, починала.

Според извършената в хода на досъдебното производство съдебномедицинска експертиза, непосредствената причина за смъртта на П. е травматичен шок с остра вътрешна кръвозагуба, развил се на базата на тежката множествена травма - гръдно-коремна, на главата и на долните крайници, както и двустранен хемопневмоторакс.

От заключението на автотехническата експертиза е видно, че причина за произшествието е управлението на автомобила с превишената скорост от над 120 км/ч и несъобразяване с усложнената пътна обстановка. Ниската квалификация на водача и малък шофьорски опит довели до неправилна оценка на пътната ситуация и до рисково поведение на пътя.

Предстои наказателното производство срещу Р.Р. да продължи в съда.