Софийска районна прокуратура задържа за 72 часа непълнолетен, извършил поредица грабежи в столицата

15 Март 2019 г.

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство за това, че:

На 11.01.2019 г., в гр. София, ж.к. „Западен парк“, в близост до бл. 119, са отнети чужди движими вещи – дамска чанта, съдържаща лични вещи, мобилен телефон „Самсунг“ и сумата от около 0.50 лв., от владението на Д., с намерение противозаконно да бъдат присвоени, като за целта е употребена сила – деецът издърпал чантата от рамото на пострадалата.

На 18.01.2019 г., около 20.00 часа, в гр. София, ж.к. „Красна поляна“,  до бл. 28, са отнети чужди движими вещи – дамска чанта, съдържаща лични вещи, мобилен телефон Huawei и сумата от около 113 лв., от владението на Ж., с намерение противозаконно да бъдат присвоени, като за целта е употребена сила – деецът издърпал чантата от рамото на пострадалата.

На 10.03.2019 г., около 20.00 часа, в гр. София, ж.к. „Овча купел“, на спирка на градския транспорт, са отнети чужди движими вещи – мобилен телефон Huawei, от владението на Н., с намерение противозаконно да бъдат присвоени, като за целта е употребена сила – деецът издърпал телефона от ръката на пострадалата.

В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, че извършител на описаните по-горе деяния е Я. С., непълнолетен, неосъждан до момента. Изготвено е постановление за привличането му към наказателна отговорност, като му е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 НК, предвид обстоятелството, че деянията са извършени в условията на продължавано престъпление, тъй като е констатирана връзка помежду им.

Предвид изключително високата обществена опасност на деянието и дееца, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му в сградата на СРС днес –  на  15.03.2019 г. – за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.