Софийска районна прокуратура задържа лице за отправени поредица закани с убийство; извършителят и пострадалата живеели в общо домакинство

15 Март 2019 г.

М. М., на 47 години, е привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 НК, за това, че:

- за периода от 23.01.2019 г., до 13.03.2019 г. в гр. София, в жилище, при условията на продължавано престъпление, се заканил с убийството на Н. (с която той живеел на „семейни начала“, имали и общо дете) и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, както следва:

- на 23.01.2019 г., в гр. София, в жилище, се заканил с убийство на Н., а именно - взел в ръката си кухненски нож, допрял го до гърлото на й и отправил към нея думите „Ще те убия, ще те разфасовам, ще ти отрежа главата като на пиле и ще те пратя в гроба при майка ти“ и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му у Н.

- на 02.02.2019г., в гр. София, в жилище, се заканил с убийство на Н., а именно - взел в ръката си кухненски нож, допрял го до гърлото на  Н. и отправил към нея думите „Ще те убия, ей сега те заклах“ и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му у Н.

- на 13.03.2019г., в гр. София, в жилище, се заканил с убийство на Н., а именно - взел в ръката си кухненска ножица, започнал да нанася удари с нея спрямо Н., след което нанесъл удар с ръка (шамар) и удар с ръка (юмрук) в областта на лицето на пострадалата и отправил към нея думите „Ще те убия, ще те закопая и ще те заровя, ей сега ще те заколя като пиле, ще те накълцам и ще ти отрежа главата, ще те убия“ и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му у Н.

Предвид високата обществена опасност на деянието и дееца, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му в сградата на СРС на 16.03.2019 г. – за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.